Benzin eller diesel - sådan vælger du

Du skal have ny bil, men hvordan finder du ud af, hvilket brændstof du bør vælge? Med Autouncles guide er du et skridt nærmere det rigtige valg.

Kørselsmønster og det forventede antal kørte kilometer er grundstenene i at vælge, om en benzin- eller en dieselbil er det rigtige valg for dig. Har du mange korte ture med kold motor, bør du undgå moderne dieselbiler, da indsprøjtningssystemet og partikelfiltre kan risikere at gå i stykker. Dieselbiler skal have driftstemperatur jævnligt, så de kan rense partikelfiltret og undgå, at det stopper til.

Som grov tommelfingerregel kan det svare sig at købe en dieselbil fremfor en benzinbil, hvis dit kørselsbehov overstiger 25.000 kilometer om året. Tidligere lå grænsen for, hvornår du burde købe diesel fremfor benzin ved cirka 20.000 km hvert år, men den teknologiske udvikling har gjort benzinbilerne mere effektive. Derfor bør du køre 25.000 km pr år eller mere, før det for alvor batter at køre på “the devils fuel”, som Top Gear vært Jeremy Clarkson ynder at kalde diesel.

Dyre dieselbiler

En anden faktor, du som bilkøber bør overveje, er prisen på bilen og størrelsen på ejerafgiften. Dieselbiler er typisk dyrere i indkøb og den merpris bør naturligvis regnes med ind i totalomkoningerne ved dit ejerskab af bilen. Denne udgift er dog svær at kende, før man har solgt bilen igen og kender det reelle værditab over ejerskabsperioden. Det er straks mere konkret at kigge på ejerafgiften, for en dieselbil skal køre væsentligt længere på literen end en tilsvarende benzinmodel, hvis de skal koste det samme i ejerafgift. Hvis man ikke er opmærksom på denne udgift, kan man udhule fordelen ved at dieselbilen kører længere på literen, og at dieselen er billigere pr. liter. Hvis du leder efter en ældre bil, bør du også være opmærksom på, at dieselbiler uden partikelfilter bliver pålagt en ekstra afgift på 1.000 kroner, som altså kommer udover den ejerafgift, der i forvejen skal betales.