Garagen

Hvilken bil skal jeg vælge?

Hvilken bil skal jeg vælge? Den mindste!

X Smart
At vælge en mindre bil er alt andet lige den mest enkle og mest effektive måde at blive billigere kørende på.

Økonomi spiller en stor rolle for valget af bil, uanset om den er ny eller brugt. Og mange bilkøbere leder længe og vidt efter den billigste bil blandt nogle potentielle kandidater. Men her er et sparetip: Gå en størrelse ned.

Tendensen kaldes downsizing, og er kendt fra alle mulige andre afarter af økonomiske spørgsmål: Det er en anerkendt metode til at nedsætte omkostningerne, og den gælder altså også biler: Uanset om man leder efter nye eller nyere brugte biler, så gælder tommelfingerreglen om at mindre bil er lig med lavere omkostninger med meget stor sikkerhed.

Det fremgår tydeligst, hvis man kigger på driftomkostningerne ved bilen: Alt andet lige vil en mindre bil køre længere på literen, og koster derfor mindre i grønne afgifter, er typisk billigere i forsikring og ikke mindst også billigere i vedligehold.

Da den ovenikøbet også er billigere i indkøb og afskrivning, så er det faktisk et af de allerbedste spareråd man kan have i baghovedet, når man står og overvejer at købe en konkret bil: Kan jeg nøjes med en mindre bil end den jeg ser på nu?

Prøv en søgning på forskellige små biler og se deres bilvurderinger

Forskel på “rart” og “nødvendigt”

bagage
Overvej grundigt, hvor tit det her sker for dig: Det er dyrt at køre rundt med en masse luft bag i bilen.

Det er klart, at man skal sørge for, at bilen stadig opfylder de basale behov, som man stiller til den: Ellers kan næsten ingen økonomiske besparelser opveje en sur dagligdag, hvor man ofte ærgrer sig over valget. Men der er forskel på “rart at have” og “nødvendigt at have” i en bil, uanset om det er udstyr, motor eller selve bilens basisstørrelse. Og mens det ER rart at have rigeligt plads, så bør se på hvor tit man egentligt udnytter al bilens plads. Hvis det nu viser sig, at det kun sker i forbindelse med familiens vinter- og sommerferie, så bør man da som minimum overveje, om et behov to gange om året berettiger til de højere omkostninger en større bil vil medføre.

Fordele kontra ulemper

Selvfølgelig er der andre fordele ved en større bil – ofte er både komforten, udstyret og kvaliteten bedre, og så må man jo afveje disse parametre også, så godt man nu kan det. Men hvis man helt alvorligt mener, at brændstoføkonomi, miljøbelastning, lavest mulige omkostninger og den slags i øvrigt fornuftige rationelle kritierier er vigtige, så kommer man ikke uden om, at downsizing er en af de bedste metoder – måske den eneste sparemetode, hvor man får det hele på én gang. Og kigger man kynisk på tallene virker tabet meget, meget minimalt: En lille smule mindre plads, som man – det meste af tiden - sandsynligvis ikke brugte alligevel.

Ford Mustang, Fiesta, Focus
Ford Mustang, Fiesta og Focus: Du er ikke i tvivl om, hvilken der er billigst at køre i, vel?

Alternativer

De seneste år er der godt nok kommet et væld af ekstra-brændstofvenlige udgaver af mange standardmodeller, men deres lave forbrug er ofte resultatet af lidt forfinet teknik, som gør dem både dyrere i indkøb og ret sikkert også dyrere i vedligeholdelse på længere sigt.

Så det er godt nok en anden måde at spare lidt brændstof på, men i forhold til rigtig downsising er det fortsat en dyrere løsning – eller nærmere en slags symptombehandling.